вторник, 7 апреля 2015 г.

"Рабів до раю не пускають!"


Волю, свободу в сучасній науці часто ототожнюють з атрибутами особистості, її сутнісними властивостями. Таке розуміння походить із античності й пов’язане із уявленням свободи як буття людини у межах внутрішнього світу, як це уявляли стоїки. Воно утверджене закладеною у класичній філософії Нового часу парадигмою свободи як раціонально контрольованої людиною пізнаної необхідності. Тоді сформувалися філософські уявлення про свободу як природжений атрибут людини, коли вважалося, що бути вільною — це природне право людини, так само як жити, дихати тощо. Водночас воля і свобода окремої людини актуалізуються тільки у зовнішньому світі у зв’язку із причинно-наслідковими зв’язками, що існують у природі й суспільстві.
За Словником української мови в 11 томах, воля – це:
1)      одна з функцій людської психіки, яка полягає насамперед у владі над собою, керуванні своїми діями й свідомому регулюванні власної поведінки; прагнення досягти своєї мети;
2)      бажання, хотіння; вимога наказ;
3)      право розпоряджатися на свій розсуд; влада; дозвіл, згода, рішення;
4)      відсутність обмежень; привілля; особисте життя вдома;
5)      свобода, незалежність;
6)      звільнення селян від кріпацтва.
Мабуть, немає складнішої теми, ніж воля людини. Адже кожен розуміє по-своєму. 
Та перш за все, бути вільним - означає володіти собою. Тому на перший план виходять
самоідентифікація, саморозвиток, самоусвідомлення, і ще безліч таких "само.." Формується вісь, навколо якої обертаються інші досягнення властивості людського Я. Людина вільна на стільки, на скільки вільні її думки.
Буття індивіда в суспільстві не визначає влада чи соціум або навіть правила поведінки, буття визначають його думки. 
По-справжньому вільною може бути тільки сильна  людина. Свобода - це унікальна можливість, сила та мужність говорити правду, відстоювати справедливість і брати на себе відповідальність за це.

Використана література:
1. Вільна людина. Електронний ресурс: [Режим доступу]:http://van-dreamker.livejournal.com/9766.htm
2.  Шкода В.  «Бути вільним – немає нічого більш складного», Електронний ресурс: [Режим доступу]:http://www.day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/buti-vilnim-nemaie-nichogo-bilsh-skladnogo



Вільний - значить живий

Від волі починається все: буття людини, життя людини, сама людина. 
Вільний громадянин і вільна людина - тотожні речі? чи це два різні полюси? 
Іноді людина, відчуваючи себе вільною особистістю, може не відчувати себе вільним громадянином. Адже, щоб здобути власну волю - треба працювати над собою, щоб здобути громадянську волю - працювати над суспільством. Найбільшою небезпекою для свободи є пасивність народу (Г. Брандейс). Також беремо до уваги слова Едмунда Берка: «Люди мають право на громадянські свободи рівно в тій мірі, в якій вони готові накладати на свої прагнення ланцюги моралі, — у тій мірі, в якій їхня любов до справедливості перемагає їхню жадібність». До такої свободи рости і рости. Це стає ясно, коли свобода обрушується на суспільство. 


Проект LIBERUM HIMINIS спрямований на виховання вільної 
особистості, вільного суспільства не лише як зовнішньої форми, а й як внутрішнього стану.

Цільова аудиторія: тінейджери (пік становлення самостійної свідомої особистості)

Тематичний напрямок з Хартії вільної людини : «Бути вільною людиною»



Комментариев нет:

Отправить комментарий